top of page
Search
  • Koen Pennewaert

Mesa Boogie Mark III Coliseum '84

Updated: Mar 11, 2020

Het gerenommeerde Mesa Boogie was eind jaren '60 gestart met een gemodificeerde Fender Princeton (deze eerste versie werd later dus de Mark I genoemd) voor Carlos Santana. Tegen begin jaren '90 stonden hun versterkers daar al mijlenver vandaan: schakelbare kanalen, boost en vooral véél meer gain! Na de Mark II ('78) met al z'n variaties (de IIc+ schijnt de meest gegeerde van het stel te zijn) werd de Mark III begin jaren '80 geïntroduceerd. Vanaf de Mark I was er de optie voor een 60 of 100W uitvoering. Deze laatste met de mogelijkheid vanaf de Mark IIb voor een Simul-Class uitvoering: het combineren van twee 6L6 tubes in zuivere pentode (class AB) en twee tubes (6L6 of EL34) in triode (class A) mode, schakelbaar om het vermogen van de eindtrap beter te kunnen controleren.

De Coliseum's waren het nog grotere broertje van de normale Boogie's: zes power tubes van het type 6L6 in de eindtrap voor een goede 180W aan vermogen!

Op onderstaande foto zien we de verschillende printplaten en de specifieke constructie rond de 6 power tubes door middel van voedingsrails - een idee dat later ook door Soldano in de SLO 100 werd toegepast. Gelukkig zijn de lampvoeten voor de power tubes op het chassis gemonteerd en niet op de printplaat, een teken van uitstekende kwaliteit. Door al de extra schakelbare opties (te bedienen via push-pull knoppen op het frontpaneel of via een footswitch) te integreren op één printplaat is de constructie van deze versterker behoorlijk gecompliceerd.

Deze versterker kwam binnen met enkele uitgediende lampen en een paar verbrande weerstanden - het rood omcirkelde gebied op de foto's.

Na vervanging van de weerstanden en een setje (zes!) nieuwe 6L6GC lampen blies deze Mesa Boogie Coliseum opnieuw iedereen van z'n sokken!


LEER ZELF JE AMP BIASEN!


67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page