top of page
Search
  • Koen Pennewaert

Fender Deluxe Reverb ‘78

Updated: Mar 11, 2020


De Fender Deluxe Reverb werd in 1963 gelanceerd met het vermaarde AB763-circuit. Hetzelfde circuit werd ook gebruikt in de Twin reverb, Super reverb, Bandmaster, Showman, Pro, Vibrolux, Vibroverb en de Tremolux.

Deze 1*12” combo was meteen een schot in de roos: zeer handelbaar en toch een grootse klank, niet in het minst door de prachtige spring reverb.

Fender was in ’63 overgegaan tot het gebruik van zwarte tolex en een zwart frontpaneel op z’n versterkers: de blackface periode. Deze kwam in ’67 tot een einde (kort na de overname door CBS) en vanaf dan produceerde Fender versterkers met een blinkende alu frontplaat. Deze serie kwam bekend te staan als silverface, zoals te zien op onderstaande foto.

Naast de duidelijke cosmetische veranderingen bracht Fender echter ook wijzigingen aan in het circuit (AB868): onzichtbaar van buitenaf maar beslist hoorbaar. Al eind jaren ’60 werden de vroegere blackface versterkers als beter beoordeeld. De wijzigingen in de silverface versterkers zijn echter vrij eenvoudig te modificeren door de point-to-point (P2P) opbouw van de elektronische componenten.

Deze silverface Deluxe Reverb werd gebouwd eind jaren ’70, iets wat duidelijk is door enerzijds de aanwezigheid van een pull boost knop en anderzijds de sloppy wiring rond het P2P bord.

Er was al een en ander gerepareerd aan deze versterker – de omcirkelde componenten op de foto’s – maar zonder acht te slaan op de kwaliteit of authenticiteit ervan. Verder kon deze versterker ook een frisse set 6V6 tubes gebruiken.

Het circuit werd gemodificeerd naar het befaamde blackface AB763 schema, alle componenten werden vervangen door een kwaliteitsvol exemplaar en de bias (= ruststroom) van de nieuwe eindlampen werd correct ingesteld.

Na deze modificaties klonk deze silverface Deluxe Reverb zo goed als zijn blackface naamgenoot!

LEER ZELF JE AMP BIASEN!


132 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page