top of page
Search
  • Koen Pennewaert

KT Audio JTM45

Updated: Mar 11, 2020


De legendarische Marshall JTM45 - 1001 redenen voor een serie 'clones'!

Een van de KT Audio JTM45's belande via via bij Guillaume Lamont, de gitarist van Black Tolex en RHEA, die hem met veel enthousiasme ook live op het podium gebruikt - zie foto!

Een andere JTM45 ging naar Markus, de Angus van de beste AC/DC tribute band van de lage landen, IESE/DAASE! Hij schreef over zijn JTM45 het volgende:

De Marshall JTM45 clone van Koen overtreft werkelijk al m'n verwachtingen. Hoewel ik heel sceptisch sta tegenover Marshall-clone’s werd ik gewoon omvergeblazen toen ik deze versterker voor het eerst hoorde. Alle eigenschappen die ik in de ideale amp zocht zitten in deze fantastische versterker: dynamiek, karakter, sprankel in het hoog, warme mids en een strak laag ... en uiteraard de onvervalste Marshall sound. Ook de "look" van een oude Marshall is tot in de kleinste details gereproduceerd. Koen heeft werkelijk de perfecte kopie gemaakt van de Heilige Graal. Een echte Marshall JTM45 is voor de meesten onbetaalbaar, maar met deze amp heb je het beste alternatief en dit voor een ongelofelijk scherpe prijs. Vergeet maar de JTM45 re-issue van Marshall of andere clone’s (Ceriatone etc ...), deze versterker komt met originele jaren '60 transfo's, is volledig point-to-point met alle historisch correcte componenten en is daardoor niet te onderscheiden van een echte JTM45. Bovendien levert Koen een perfecte service. Kortom: als "Angus" van de ACDC tribute band IESE DAASE is deze versterker 'a dream come true', dichter bij de Angus sound kan je volgens mij niet komen. Bedankt Koen voor deze schitterende versterker die gewoon elke euro dubbel en dik waard is geweest!

De Marshall JTM45 is om verschillende redenen legendarisch geworden. De JTM45 was natuurlijk het eerste type versterker dat Marshall begin jaren ’60 bouwde, maar hij is veel meer dan ‘de primeur’.

De JTM45 is, zoals iedereen ondertussen wel weet, niet meer of niet minder dan een kopie van de Fender tweed Bassman. Deze Bassman roots zijn uiteraard sterk hoorbaar in de JTM45, die op deze manier de audio-link legt tussen Fender en Marshall. Marshall paste toch één en ander aan, want wie Marshall zegt, zegt GAIN! De JTM45 gebruikte op de positie van V1 een ECC83/12AX7 (gain factor 100) ipv de 12AY7 (gain factor 45) in de Bassman, wat dus meer overdrive geeft. Deze switch was niet meteen bewust gedaan want Marshall wou eigenlijk een basversterker bouwen! Vandaar ook de sterkere terugkoppeling in de poweramp om deze langer clean te houden.

Gelukkig hadden gitaristen, net zoals bij de Bassman, snel door dat ook de JTM45 uitstekend klonk voor gitaar. Typische gebruikers zijn o.a. Eric Clapton en Peter Green tijdens hun periode bij John Mayall, die met hun Gibson Les Paul een mooie, zingende sustain uit de JTM45 wisten te halen. Inderdaad, op dat punt scoort de JTM45 absoluut: de typische Marshall sound op een veel meer te beheersen volume dan bvb. een Super Lead 100W: het gebruik van een GZ34 gelijkrichter geeft de amp meer sag en verzacht de attack, gecombineerd met een duo van KT66’s in de eindtrap geeft dat een vermogen van om en bij de 35 à 40W. Juist dit aspect geeft de JTM45 alle redenen om gecloned te worden!

Een enigszins onderschat aspect van deze sound is wellicht ook het gebruik van gesloten 4 x 12" kasten met Celestion speakers die een meer gefocust en krachtiger geluid voortbrengen dan de open back 4 x 10” van de Fender Bassman. Alhoewel Clapton’s Bluesbreaker met z’n open back 2 x 12” ook absoluut scoorde. Meer over de Bluesbreaker in een volgende blog.

Voor de bouw van deze 3 clones werd gebruikt gemaakt van originele onderdelen uit de vroege jaren ’60. Met name de transformators (want daar zit de klank in!!) zijn bij de bouw van zo’n clone van zeer groot belang om tot een authentiek resultaat te kunnen komen. Deze werden gerecupereerd uit oude versterkers die bv als PA dienst hadden gedaan in cinemazalen.

De andere onderdelen zijn New Old Stock (= NOS): nieuw en ongebruikt maar gemaakt in de jaren ’60. Het circuit in de versterker werd uiteraard volledig Point-to-Point (= P2P) opgebouwd.

Speciaal voor deze unieke serie van drie versterkers werd het achterpaneel aangepast voor een extra netspanningskeuzeschakelaar, niet te vinden op clone’s van anderen. Enkele exemplaren werden ook uitgerust met een transparant master volume.

Een (klein) deel van de sound zit hem ook in het alu chassis (geen magnetische geleiding), dat volledig door ons zelf werd vervaardigd, net als de headshell die uit stevig berken multiplex werd opgebouwd en van tolex voorzien.

Deze drie versterkers verkochten als zoete broodjes! Wil je ook zo'n unieke JTM45? Contacteer KT Audio!


LEER ZELF JE AMP BIASEN!

165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page